Haber

Avrupa, 140 metre derinlikte mahsur kalan Amerikalı bilim insanı için seferber oldu

Avrupa, 140 metre derinlikte mahsur kalan Amerikalı bilim insanı için seferber oldu

Bilim insanının mağaradan tahliye süreci bugün sabah başladı.

MERSİN – Mersin’in Anamur ilçesindeki Morca Mağarası’nda 140 metre derinlikte mide kanaması geçiren Amerikalı bilim adamı Mark Dicky için tahliye çalışmaları başlarken, Türkiye, Hırvatistan, İtalya, Bulgaristan, Macaristan ve Slovenya’dan meslek gruplarının da katıldığı öğrenildi. tahliyede.

Anadolu Speoloji Kümelenmesi Derneği’nin düzenlediği Anamur ilçesi Sugözü Mahallesi’ndeki Morca Mağarası’nda araştırma yapan 4 ABD’li, 4 Türk, 4 Romen ve 1 Macar vatandaşından oluşan ekipte yer alan Amerikalı bilim insanı Mark Dicky, 1’e tırmandı. 3 Eylül’de 40 metre. Derin mide rahatsızlığı yaşadı. Dicky’nin grup arkadaşları durumu yetkililere bildirerek yardım istedi. Bölgeye AFAD, AKUT ve UMKE ekipleri sevk edildi.

Mağaradaki doktorlardan müdahale

Ekiplerin iletişime geçtiği Dicky, ilaçlarını kullandığını ve durumunun stabil olduğunu belirterek, yardım talebini geri çekti. Ancak ekipler tedbir amaçlı Dicky’ye ulaşmak için çalışmalarını sürdürdü. Aralarında doktorların da bulunduğu profesyonel mağaracılar bölgeye geldi. Doktorlar Dicky’nin bölgesine indi. Tedavisi 140 metre derinlikte başlayan Dicky’ye 4 ünite kan verildi. Uygulanan tedaviye olumlu yanıt veren Dicky ayağa kalktı. Mark Dicky’nin zayıf noktasının ortadan kalkmasının ardından ekip mağarayı terk etmek için çalışmaya başladı.

Mersin Afet ve Acil Durum Müdürü Cenk Yıldız, Amerikalı bilim insanının sağlık durumuna ilişkin yaptığı açıklamada, “Bildiğiniz gibi Morca mağarasında 1,40 metre aşağıda bir Amerikan vatandaşı mide kanaması geçirdi. Bugün itibarıyla doktorlara haber verildi. Gönderdiğimiz kişi tedavisinde büyük başarı elde etti. Şimdi tahliye edilecek.” konuma ulaşıldı. Bu tıbbi müdahale devam ederken biz de boş durmadık. Mağarada genişletilmesi gereken alanları, çekilmesi gereken sınırları belirledik ve çalışmayı bugün tamamladık. Bugün tahliyeye başlıyoruz. Türkiye dahil birçok ülkeden arama kurtarma ekipleri burada bulunuyor. Avrupa’nın neredeyse en büyüğü. Uygun olanlar burada. Amacımız hep birlikte keyifli bir operasyon gerçekleştirmek. Tahliyeye bu sabah başlayacağız. Doğal olarak bu çok zor bir operasyondur. Normal bir insan 1.400 metre yükseklikten yüzeye 16 saatte ulaşır. Bu en az 3-4 gün sürecektir. Bu yüzden hedefimiz Salı. ya da Amerikan vatandaşını Çarşamba günü yüzeye çıkarmak. Önceliğimiz tabi ki sağlık. Kimseye bir şey olmadan bu operasyonu tamamlamak. Şu anda 36 arama kurtarma görevlisi var. Yarın 55 kişi daha gelecek ve bu sayı maksimum seviyeye ulaşacak. AFAD artık burada. Türkiye’den mağaracılık federasyonunun arama kurtarma grupları var. “Ayrıca Hırvatistan, İtalya, Bulgaristan, Macaristan, Slovenya gibi ülkelerden gruplar da buradaki çalışmalara destek veriyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu