Başvurularda büyük artış var! Maliyet hesaplandı, işte bina güçlendirme maliyeti
Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler nedeniyle 44.000’den fazla insan hayatını kaybetti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremde yıkılan ve hasar gören binalar için yaptığı açıklamada, “Şu ana kadar 4 milyon 658 bin bağımsız bölüm olmak üzere 1 milyon 316 bin binanın denetimi tamamlandı. , Kentleşme ve İklim Değişikliği Murat Kurum, “Türkiye’nin dört bir yanında incelenen 1 milyon 316 bin binada 534 bin bağımsız bölüm ve 173 bin binanın ağır hasarlı, yıkılmış veya acil yıkılacağını tespit ettik.
ORTA HASARLI BİNALARA GÜÇLENDİRME
Bu kapsamda ilk etapta 70 bini köy konutu olmak üzere 270 bin konutun inşaatına mart ayı başında başlanacak. Ancak ağır hasarlı binaların yıkılması, diğerlerinin ise güçlendirilmesi gerekiyor. Ancak asıl güçlendirme orta hasarlı binalara yapılmaktadır. Depremlerin ardından sadece afet bölgesinde değil Türkiye’nin hemen her yerinde yapı güçlendirme konusu gündeme geldi. Çünkü yüzyılın felaketi olarak anılan deprem birçok kişiye “Oturduğum bina depreme dayanıklı mı?” soruyu sordu.
RİSK DEĞERLENDİRME UYGULAMALARINDA ARTIŞ
Belediyelere yapı denetimi başvurusu yapanların sayısı her geçen gün artıyor. Hatta kentsel dönüşüme girmesi gereken konutlarda çatışmalar büyük ölçüde sona ermiş, kesme kolon veya kirişli binalardan hemen hemen tüm haberlerde bahsedilmeye başlanmıştır. Ayrıca başta Marmara Bölgesi olmak üzere birçok apartmanda deprem güvenliği toplantıları yapılıyor. Peki, hangi binaların güçlendirilmesi gerekiyor ve bu işlem ne kadara mal oluyor? Soruyu Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan yanıtladı.
“RİSKLİ YAPILARIN YÜZDE 70’İ TAKVİYE İLE KURTARILABİLİR”
“Karbonfiber bildiğiniz bir kumaş şeklinde kolonun etrafına sarılır ve epoksi ile sarılıp yapıştırılan bir malzemeden on kat daha sağlamdır. Dolayısıyla onunla sardığınızda bu kolonun bozulmasını engellemek mümkündür. Deprem nedeniyle yıkılıyor veya yıkılıyor” dedi. 75’in riskli bölgede olduğunu artık hepimiz biliyoruz. 10 milyon veya 8 milyon bina stokumuz olsa ve risk taşıyorsa yüzde 70 güçlendirme ile yüzde 60’ından rahatlıkla kurtulabiliriz. “Karotlar alındı. Sıyırmalar yapıldı, temelle ilgili analizler yapıldı. Temelle ilgili rölöve yapıldı. Bu yapı güçlendirilecek bir yapı olarak tasarlandı” dedi.
YÜZDE 40’A KADAR İNŞAAT MALİYETİ
Haber Global’e konuşan uzman, bina güçlendirme maliyetini de açıkladı. Türkkan’ın rakamlarına göre güçlendirme maliyeti, yeniden yapılandırma maliyetinin yüzde 40’ı civarında. “Bodrum kattaki tüm temeller açılacak ve burası radyant vakıf haline dönüştürülecek yani tamamı vakıf haline getirilecek ve temelin güzelleştirilmesi ile bu binada çalışmalara başlanacak. Yapılan analizler sonucunda kolonlar yetersiz bulunursa önlerinde birkaç güçlendirme yöntemi vardır.Bunlardan biri betonarme mantolamadır.Çelik ile donatı vardır.Ve tabii ki karbon fiber ile donatı vardır, Son yıllarda sıkça kullanılan ve ekonomik olan bir duvar. Gördüğünüz duvar tuğla duvar, biz bu tuğla duvarı kaldırıp yerine perde beton yapacağız” dedi.
“En üste kadar daire başı 250 bin TL seviyesinde güçlendirme kendisi tamamlanacak. Ancak vatandaş burada bu iş bittikten sonra doğramayı değiştirmek istiyor. Yerdeki parkeyi değiştirmek istiyor. daire başına 100-150 bin TL ek maliyet çıkıyor. Çalışma sonunda sağ salim çıkabiliyor. Muhtemelen bina zarar görecek ama insanlar sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam edebilecekler.”