Haber

CHP asgari ücret için de rakam verdi: 12 bin 751 TL ile 14 bin TL arasında bir rakama denk gelmeli

Temmuz ayı taban fiyatına yapılan orta zam için dün Asgari Fiyat Tespit Komisyonu toplandı. Toplantıdan rastgele bir sayı çıkmazken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Pazartesi günü TİSK ve TÜRK-İŞ liderlerini konuk edecek.

“KAYIPLAR YAPILMALIDIR”

Gelişmeler dikkatle takip edilirken, taban fiyata yapılacak orta zamma ilişkin CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba konuştu. Ağbaba, “Yıl başından itibaren asgari ücrette 96 dolar kayıp var. Haziran ayının prestijiyle birlikte asgari ücretin dolar karşısında kaybı 96 dolara çıktı. TL karşılığı 96 dolar. 2 bin 270 TL’dir.Taban fiyata yeni bir zam yapılacaksa, öncelikle taban fiyatın 5 aylık kaybı hesaplanmalı ve bu kayıpla yeniden yeni taban fiyat belirlenmelidir. Asgari fiyata yapılacak zam 8 bin 560 TL değil, 10 bin 776 TL üzerinden belirlenmeli, en az yüzde 30 artırılmalı, aksi takdirde taban fiyata cari 8 bin 506 TL üzerinden zam yapılacak ne asgari ücretin 5 aylık kaybını tam olarak karşılayabilir ne de önümüzdeki 6 ay boyunca taban fiyatı açlık sınırının üzerinde tutabilir.” söz konusu.

“12-14 BİN TL ARASINDA OLMALI”

Ağbaba sözlerini şöyle sürdürdü: “Ayrıca asgari fiyatın 5 aylık kaybı resmi enflasyona göre 1.298 TL, İTO enflasyonuna göre 1.441 TL ve ENAG enflasyonuna göre 2.385 TL. Yani bu farklar 8 bin 506 TL olan asgari ücretin bugünkü alım gücüne ulaşabilmesi için öncelikle hesaplanması ve 8 bin 506 TL’ye yansıtılması gerekiyor. taban fiyat en az yüzde 30 artırılmalı.Bu durumda asgari fiyat 12 bin 751 TL ile 14 bin 8 TL’nin ortasında bir rakama denk geliyor. ne de önümüzdeki 6 ay boyunca açlık sınırının üzerine çıkmıyor.”

ERDOĞAN’DAN ASGARİ ÜCRET MESAJI: İŞÇİLERİMİZ RAHAT OLSUN

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün merakla beklenen asgari ücret artışına da değinerek, “Asgari fiyat noktasında personelimizi kesinlikle tekrar enflasyona düşürmeyeceğiz. Asgari fiyatın yakalanması için elimizden geleni yapacağız. İşçimiz rahat etsin bu noktada” dedi. Nokta. Şu anda ve en kısa zamanda çalışmalar yapılıyor. Kararı inşallah veririz” dedi.

Kaynak: ANKA / Olgun Kızıltepe – Ekonomi

incesuajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu