Ekonomi

Dünyada Gıda Fiyatları Düşmeye Devam Ederken Türkiye’de Yükseliş Devam Ediyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünyadaki gıda fiyatları endeksini yayınladı. Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5 oranında ılımlı bir düşüş gösteren gıda fiyatlarında artış gösteren tek endeks süt ürünleri oldu.

Türkiye’de açıklanan enflasyon verileri gıda fiyatlarındaki artışın devam ettiğini gösteriyor.

FAO’nun dünyada “ticareti yapılan” gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimleri takip ettiği FAO Gıda Fiyat Endeksi, ekim ayında ortalama 120,6 puanla bir önceki yıla göre yüzde 10,9 oranında azaldı.

Dünyadaki düşüşe rağmen Türkiye’de gıda fiyatları yükselişini sürdürdü.

TÜİK’in ekim ayında açıkladığı TÜFE enflasyon verilerinde gıda endeksinin aylık yüzde 3,20, yıllık ise yüzde 72 arttığı görüldü.

Yüzde 25,43 ile tüketici sepetinde en fazla yükü taşıyan gıda fiyatlarındaki artış, yılbaşından bu yana yüzde 59,68 olurken, son 3 yıldaki artış yüzde 336,17 oldu.

FAO Tahıl Fiyat Endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,0 azaldı.

Uluslararası pirinç fiyatları pasif küresel ithalat talebi nedeniyle genel olarak yüzde 2,0 düşerken, buğday fiyatları ABD’den gelen güçlü arz ve ihracatçılar arasındaki güçlü rekabet nedeniyle yüzde 1,9 geriledi. Öte yandan iri taneli teklifler, Arjantin’deki arzın azalması nedeniyle mısır başta olmak üzere hafif yükseldi.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, mevsimsel olarak yüksek üretim ve azalan küresel ithalat talebi nedeniyle düşük dünya palm yağı fiyatlarının soya fasulyesi, ayçiçeği ve kolza tohumu yağlarındaki yüksek fiyatları fazlasıyla dengelemesi nedeniyle Eylül ayına göre yüzde 0,7 düştü.

Biyodizel sektöründen gelen güçlü talep nedeniyle soya yağı fiyatları arttı.

FAO Şeker Fiyat Endeksi yüzde 2,2 düştü.

Ancak yine de bir önceki yılın seviyesinin yüzde 46,6 üzerinde. Ekim ayındaki düşüş esas olarak Brezilya’daki güçlü üretim oranından kaynaklandı; Gelecek yıl daha sıkı küresel arz görünümüne ilişkin endişeler bu düşüşü sınırladı.

FAO Et Fiyat Endeksi, özellikle Doğu Asya’dan gelen zayıf ithalat talebinin kümes hayvanı, büyükbaş hayvan ve koyun eti fiyatlarındaki marjinal artışları fazlasıyla telafi etmesi ve uluslararası domuz eti fiyatlarında düşüşe yol açması nedeniyle yüzde 0,6 düştü.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi Ekim ayında yüzde 2,2 artarak tam tersi bir trend izledi ve dokuz aylık düşüşe son verdi. Hem yakın hem de uzun vadeli tedariklere yönelik artan ithalat talebinin yanı sıra El Niño hava koşullarının Okyanusya’da yaklaşmakta olan süt üretimi üzerindeki etkisine ilişkin bazı belirsizliklerin etkisiyle dünya süt tozu fiyatları en fazla arttı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu