Klima ile dış hava sıcaklığı arasında maksimum 7 derece olmalıdır, aksi takdirde…
Hayatımızın vazgeçilmez teknolojilerinden biri olan ve bunaltıcı yaz sıcağında hepimizi ferahlatan klimalar, bazı şartlara dikkat edilmediği takdirde farklı hastalıkların ve sağlık sorunlarının kaynağı olabiliyor. Klimaların solunum yolu enfeksiyonlarından kas sertliğine, alerjiden felce kadar farklı sorunlara yol açabileceğine dikkat çeken Dr. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ceyda Erel Kirişoğlu “Özellikle kışın alışık olduğumuz ama ‘yazın olur mu?’ klimanın yanlış ve bilinçsiz kullanımı. Nezle, soğuk algınlığı, ateşli boğaz enfeksiyonları ve lejyoner (klima) hastalıklarının değerli nedenlerinden biri olarak kabul edilir. Üstelik bu hastalıklardan bazıları; Bağışıklık sistemi zayıf olan bazı hastalarda, kronik hastalığı olanlarda, sigara içenlerde ve 50 yaş üstü kişilerde ağır seyredebilir. Klimalarda üreyebilen küf mantarları, alerjik yapıya sahip kişilerde alerjik rinit ve alerjik astıma da neden olabilir. . Peki klimalar nasıl hastalıklara yol açar ve önlem almak için nelere dikkat etmeliyiz? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ceyda Erel Kırışoğlu, klimaların olası risklerinden bahsederek korunma yolları konusunda değerli uyarılar ve önerilerde bulundu.
1. RİSK: ALERJİLER
Bakımları yeterince yapılmamış klimalar ortama soğuk hava üflerken içindeki toz, küf mantarı yani alerjik etmenleri de üfler. Bu durum sıradan bireyleri etkilemezken özellikle alerji sorunu olan kişilerde şikayetlerin ve alerji ataklarının artmasına neden olabiliyor. Bazı hastalarda kuru öksürüğe ve hatta astım ataklarına neden olabilir.
2. RİSK: KAS AĞRILARI VE SARAY
Klimalar, yaz aylarında bireylerin sık sık kas sertliği veya ağrısından şikayet etme sebeplerinden biridir. Klimaların üflediği soğuk havaya direkt maruz kalan bireylerin yüz sınır örtüleri etkilenirken ileri etkilerde ödemlere neden olabilir. Ancak bu durum yüz felcine de yol açabilmektedir ki bu durumda ilk yapılması gereken en yakın sağlık kuruluşuna gitmektir.
3. RİSK: SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI
Klimaların korkulan etkilerinden biri de solunum yolu enfeksiyonlarına neden olmasıdır. prof. Ceyda Erel Kırışoğlu, klimalara bağlı solunum yolu enfeksiyonlarının iki nedeni olduğuna dikkat çekerek, “Dışarısı çok sıcakken klimayı yüksek sıcaklıklarda kullanmak bazı riskleri de beraberinde getiriyor. İç ve dış sıcaklık farkının yüksek olması, ani sıcaklık değişiminin etkisi ve ayrıca sürekli olarak soğuk ve kuru havaya maruz kalmak vücut direncinin düşmesine neden olur. Bu hastalığa davetiye gibidir. Bu nedenle önlem alınmalı, klima ile dış sıcaklık arasındaki fark en fazla 7 derece olmalıdır.”
İkinci nedenin ise klimanın çalışırken havaya bazı bakteri ve virüsleri üflemesi olduğuna işaret eden Prof. Dr. Ceyda Erel Kırışoğlu, “Bunlar kişiye solunum yolu ile bulaşıyor. Havayı soğutup aynı zamanda kurutan klimalar üst solunum yollarında farenjit, burun tıkanıklığı ve sinüzit gibi hastalıklara neden olur. Nezle, grip gibi hastalıkların yanı sıra halk arasında klima hastalığı olarak bilinen ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen hastalıklar da görülebilmektedir.
9 kampanya ile yaz sıcağında sağlığınızı koruyun
Peki yazın olmazsa olmazlarımızdan biri olan klimaların sağlık risklerinden uzak durmak için ne gibi önlemler alınabilir? İşte Prof. Dr. Ceyda Erel Kırışoğlu’nun o teklifleri:
- Odanız ne çok soğuk ne de çok sıcak olmalıdır. Klimanızı orta-22-25 dereceye sabitleyin.
- Odanız sıcakken klimanızı aniden çok soğuk derecelere çevirmeyin. Vücut ısınızın aniden düşmemesi için sıcaklığı kademeli olarak düşürün.
- Dış ortam sıcaklığı ile klimalı oda sıcaklığı arasındaki farkın en fazla 7 derece olmasına dikkat edin.
- Klimanızın üfleme gücünü sabit ve en orta seviyede tutunuz. Aniden arttırdığınız üfleme kuvvetine maruz kalmanız vücut ısınızın aniden düşmesine neden olur ve kaslarınızı olumsuz etkiler.
- Klimanızın üflediği noktada bulunmaktan kaçının. Klimanın direk üflediği yerde olmak o an ferahlatıcı olsa da çok israftır.
- Çok terlersiniz, çok ısınırsınız ve yüzünüze serin bir esinti gelsin istersiniz ama klimayı yüzünüze üflemeyin. Bu, hem yüz felcine hem de varsa hastalık ajanlarının hızlı solunmasına neden olabilir.
- Kuru hava sağlığa zarar verebileceğinden nem stabilitesi sağlayan klimaları tercih edin.
- Klimaların solunum yollarınızı yeterince nemlendirmemesi durumunda bol su içiniz.
- Bakımı titizlikle yapılmayan klima sularında bakteri üreyebileceği için klima ve havalandırma sistemlerinin filtrelerini her yıl değiştirin ve bakımını yapın.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı