Haber

Xi, Çin-Japonya İlişkilerinin Yeni Çağın Taleplerine Uygun Olarak Kurulması Yönünde Çağrı Yaptı

BANGKOK, 17 Kasım (Xinhua) — Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Perşembe günü Tayland’ın başkenti Bangkok’ta yaptığı açıklamada, ülkesinin, Çin ile Japonya ortasındaki alakaların genel tarafını stratejik düzeyde tutmak ve yeni periyodun taleplerini karşılayan ikili bağlar kurmak için Japonya ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu belirtti.

Xi açıklamayı, Japonya Başbakanı Kişida Fumio ile 29. Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) İktisat Önderleri Toplantısı çerçevesindeki görüşmesi sırasında yaptı.

Çin ve Japonya’nın yakın komşular olduğunu ve her ikisinin de Asya ve dünyada önemli ülkeler olduğunu kaydeden Xi, iki ülkenin ortak çıkar ve işbirliği alanları paylaştığını belirterek, Çin-Japonya ilişkilerinin öneminin değişmediğini ve değişmeyeceğini vurguladı.

Kişida ise yakın komşu olarak Japonya ve Çin’in, birbirlerine tehdit oluşturmadıklarını ve iki ülkenin barış içinde birarada yaşamaya muhtaçlığı olduğunu ve bu türlü de olması gerektiğini söyledi.

Başbakan Kişida, Japonya’nın Çin olmadan, Çin’in de Japonya olmaksızın büyüyüp refaha ulaşamayacağını belirtti.

Kişida, Taiwan sorununda ise Japonya’nın Japonya-Çin ortak bildirisindeki taahhütlerinde rastgele bir değişiklik olmadığını kelamlarına ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu