Haber

Artvin’de polisin biber gazı kullanması sonucu hayatını kaybeden öğretmenin davası sürüyor

ESRA IŞIK PERVAN

Öğretmen Metin LokumcuCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakan olduğu dönemde, Artvin ziyareti sırasında meydana gelen olaylarda biber gazı kullanılması nedeniyle kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden 13 polisin yargılanmasına bugün devam edildi. Duruşmada tanık olarak dinlenen 112 polis memuru, ” Metin Lokumcu Bizi durdurduklarında yaya olarak şahsı araca aldık. Göğüs ağrısı olduğunu söyledi ve ona göre tedavi ettik. Şiddetli göğüs ağrısı vardı. Hastanın tarif ettiği şiddete göre tedaviyi uyguladık” dedi.

Öğretmen Metin LokumcuCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakan olduğu dönemde, Artvin ziyareti sırasında yaşanan olaylarda biber gazı kullanılması nedeniyle kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden 13 polis memuru hakkındaki davanın 10. duruşması. Duruşmada polis memurlarının tanık ifadeleri alındı.

“YOĞUN GAZA MARUZ KALDIM”

Gazdan kendisinin de ağır şekilde etkilendiğini belirten tanık SB, şunları söyledi:

“Raporla ilgili genel bir rapor olduğunu söylediler. O gün başbakanla görüşme olacağı için başbakanın korumalarından ben sorumluydum. Başbakan geldikten sonra yalnızdım. olaylar başladı çok gaza maruz kaldım yürüdüm olay bitip başbakanın savunması araçtan düştükten sonra silah sesleri duydum sonra hastaneye gittim durumum ağırlaşıp hastaneye gittim. Çevik kuvvet Hopa Meydanı’nı sarmıştı.Ben bir şey izlemedim, isimleri istihbarat tarafından tespit edildi.Basın açıklaması yapılırken ben orada değildim.Diğer 3-4 arkadaşım da hastaydı çünkü mahalledeki 3 meslektaşım. hastanede hastalandı. -4 kişi daha vardı.Ağır şekilde maruz kaldım.Diğer arkadaşlarımın aileleri de etkilendi,daha çok koşturmak için çaba sarf ettim.Daha önce de yine maruz kaldım ama hastalanıp hastaneye yatmadım. Grup etrafını sardı, nasıl bir protesto olduğunu bilmiyorum.”

“SİPARİŞİ TAYFUN VARDARLI’DAN ALDIM DÜŞÜNÜYORUM”

Tanık HT dedi ki:

“11 yıl önce yaşanan bir olay olarak saydığınız kişileri bilmiyorum. Artvin Çevik Kuvvet Şube Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyordum. Hopa’da önlem alındı. Başbakanlık korumalarından biri ağır yaralandı. Taşlar ve üzerimize sopalar atıldı nereden geldiğini bilmiyorduk kendimizi gözaltına aldık tutanak tutulduğunu hatırlıyorum güvenlik birimlerinde ortak bir miktar var pankart asıldığını gördüm kalkanlarla kendimizi koruduk Olayların terör örgütleri tarafından büyütülebileceğini duyunca ana gruplar geldi.Saldırı olduğu zaman gaz kullanabileceğimiz söylendi.Saldırı olduğu zaman gaz kullanabileceğimiz söylendi ben de talimat verdim. Korumam altındaki Artvin Çevik Kuvvet ekipleri gaz kullanacak.Görevim sarp sınırda.Konvoyun kapısıydı,konvoyda eskort olarak görev yapıyordum.Saat 10’da bölgede karışıklık olduğunu duydum. El bombası kullandım, kaç tane kullandığımı hatırlamıyorum. O sırada saldırı altındaydık, kalkanlarla kendimizi koruyorduk. Gaz bombasının pimini çektiğimde büyük bir taş geldi. Pimi çektiğimi unuttum. elimde patladı Biz bölgeye gelirken telsizden olayların başladığını duyduk. Tayfun Vardarlı vardı, sanırım emri ondan aldım.”

“Bir tarafta ralli, diğer tarafta kümelenme vardı”

Tanık Ş.K, olay günü mitingin başında olduğunu belirterek şunları söyledi:

“O dönemde Artvin İl Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Müdürlüğü’nde görevliydim. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşmesi için bölgede önlem almakla görevlendirilmiştim. Geliş sorumlusu bendim. ve başbakanın yola çıkması. Tutanağı imzaladım. Hopa’ya geldikten sonra bir süre orada bekledim. Önlem almak için bekledim. Bir tarafta kümeler vardı. Aldım.”

“ÇANTALARINA TAŞ YERLEŞTİRENLER GÖRDÜM”

Tanık SC, miting alanında bulunan gruptaki kişilerin çantalarına taş attığını belirterek, şunları söyledi:

“O gün miting alanında görev başındaydık. Diğer illerden de görevli arkadaşlarımız geldi. Miting alanında gerekli tedbirler alındı. Miting başlamadan kısa bir süre önce herkes görev yerindeydi. Asılması için eylem yapıldı. karşı büyük binada pankart.Arkadaşlarım müdahale edince baskınlar başladı.Taş atanlara müdahale.Saldırı olunca işler çığırından çıktı.Saldırı olunca Çevik Kuvvetten arkadaşlar gazla müdahale etti.Daha sonra hastaneye gittiğini ve hastanede yaşamını yitirdiğini duyduk olayla ilgili tutanaktaki imza bana ait tutanaktaki ifadeler doğrudur tutanak yazılırken biz oradaydık müdahaleye doğrudan müdahil olduk .Sıcak müdahaleyi net göremedim, benim görüş alanımda değildi.Mutlaka bir usulsüzlük olduğu kesindi, baktım ki bir arbede var.”

“GÖZLÜK OLAYLARINDAN SONRA MÜDAHALE BAŞLADI”

Tanık SC, taşlama başladıktan sonra müdahale olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Olay günü miting alanında görev başındaydık. Taşlama olaylarının başlamasının ardından müdahale başlatıldı. Eylemciler gazlı saldırıya uğrayacakları ve ayrılmaları konusunda uyarıldı, ancak vatandaşlar dağılmadı. Metin Hoca” merkeze girip çocukları çıkarmaya çalıştı. Gazla müdahale etmek zorunda kaldı. Emri kimin verdiğini bilmiyorum. Bilinmesi zor.”

Tanık FY, “Başbakanlık otobüsünün önüne kadar eşlik ettik. Mitingde konuşurken dönüşteydik.

Tanık SK’nin notlarına bakılırsa, ifade verme talebi hakim tarafından reddedildi. Tanık SK, “Olay günü İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde emniyet amiri olarak görev başındaydım. Polis müdahalesi öncesi vatandaşlara uyarı anonsu yapıldı. Basın açıklamasının ardından, dağıtılması gereken küme dağılmadı.Aktivistlere hastalığı olanlar çıkıp müdahale edecekleri anonsu yapıldı.Cemaatin içindeydi.Taşlar atılmaya başladı.Çatışma çıkacaktı, ben çıkmadım. Kümede müdahale etti Fatih Ünlü, kalabalığa 3 kez ses yükselticiyle ‘Kalp ve astım hastaları uzak dur’ anonsu yaptı.

Tanık CH şunları söyledi:

“Artvin Özel Hareket Şube sorumlusuydum. Genel güvenlik adı altında görevli müfettiştim. Miting alanından sorumluydum, standart bir görev alanım yoktu. Patlama olduğunu duydum. Başbakanlık otobüsü giderken ben de gittim, hareketli bir durum vardı, patlamayı görmedim, telsizden duydum.”

“LOKUMCU’NUN YOĞUN GÖĞÜS AĞRILARI VAR”

O sırada 112’de görevli olan tanık G.Ç. halbuki Metin LokumcuAmbulansa ayakta geldiğini ve şiddetli göğüs ağrısı çektiğini belirterek şunları söyledi:

“Söz konusu kişi olay olarak bize başvurdu. O gün çok sayıda yaralı yanımıza geldi. Yardım isteyenler bizi durduruyor ve bazen geliyorlar. Metin Lokumcu için bizi durdurduklarında kişiyi yaya olarak araca bindirdik. Göğüs ağrısı olduğunu söyledi ona göre tedavi ettik.Önemli bir durumda göğüs ağrısı vardı.Hastanın şiddet tanımına göre tedavi uyguladık.Bilinci açıktı ve sorulara mantıklı cevaplar veriyordu.Hopa devlet hastanesine kaldırıldı. bize yakın hastayı oraya teslim ettik.Travma hastaları da vardı gaz dışında birçok farklı hastayı tedavi ettik.Delici aletle yaralanan bir hastamız vardı.Sağlıkçı arkadaşım vardı.Gaz dışında birçok farklı hastaya müdahale ettik. .Resmi görevde olan kesici bir cisimle yaralanmış.Ambulanstaki grup arkadaşım ambulansın taşlandığını söyledi.Arkadaşım ambulansın taşlandığını düşünmüş olabilir.Ağrılı olduğunda hastaya ‘Ecopirin’ ilacı verilebiliyor. göğüs ağrısı oluşur. Hastanın bilinç kaybı ve EKG bulgularına bağlıdır. İlk ifademde kalp krizi geçirdiğini belirttiysem doğrudur ama yıllar sonra ikinci ifademi verdiğimde ilk ifadem hatırlatılmadığı için yalan beyanda bulunmamak adına bir şey belirtmedim. .”

“NEFES ALACAK BİR POZİSYONUM BİLE YOK”

ARO’ya tanık olun. Polisin sert müdahale ettiğini söyleyerek devam etti:

“Olay günü oradaydım. oy Halk basın açıklaması yaparken biz de ona derdimizi anlatırken bir başbakan havası vardı. Gazlı su yediğimde gözlerim görmez oldu, eşim yere düştü, onu görmedim bile. O an olayı örtbas etmek için çok uğraştık ve ardından güvenlik güçleri gelip abartılı bir şekilde müdahale etti. Bir köşede sıkılmıştım ve nefes alacak pozisyonum bile yoktu.”

Tanık ve avukatların ifadelerinin ardından mahkeme heyeti, tarafların avukatlarının olay yeri incelemesi talebini reddederek, duruşmaya katılmayan diğer tanıkların dinlenmesine karar verdi. Heyet, duruşmayı 26 Kasım’a erteledi.

Kaynak: ANKA / Güncel

habermazidagi.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu