Ekonomi

ASKON Genel Lideri Orhan Aydın; Yüzde 99,8’lik artış yüzümüzü güldürdü

Türkiye’nin ağustos ayı ihracat rakamlarını değerlendiren ASKON Genel Lideri Orhan Aydın, şunları söyledi: “Ağustos ayında tüm zamanların rekorunu kırmanın yanı sıra TL ile ihracatımızın geçen yılın aynı yılına göre yüzde 99,8 artması, 9.698 firmamızın 166 ülkeye TL ile ihracat yapması sevindirici. Bu rakamlar Bu adımlar bizi hem döviz risklerinden koruyacak hem de ihracatçılarımızı daha öngörülebilir hale getirerek cari açığın artmasını kısmen engelleyecek.söz konusu.

ASKON Başkanı Aydın konuyla ilgili şunları söyledi;
Küresel durgunluk ve ekonomik zorluklar ortamında, yaşadığımız büyük depremlere rağmen yüzde 3,8’lik bir büyüme gerçekleştirerek Ağustos ayında ihracatta tüm zamanların rekorunu kırdık. Bu başarıda Türk lirası üzerinden yapılan ihracata bir parantez daha açmak gerekiyor. Bilindiği üzere dövize bağımlılığımızdan kaynaklanan ekonomik sorunlar nedeniyle dış ticarette Türk Lirası kullanımı ülkemiz ekonomisi açısından her zaman önemli olmuştur.

Sermaye hareketlerinin serbestliği kapsamında ülkeler arası ekonomik ve mali bağlarımızı hızlandıracak, dolar riskinden kaçınarak dövize bağımlılığımızı azaltacak bu adımlar büyük önem taşıyor.
Ağustos ayı ihracat rakamlarını incelediğimizde 166 farklı ülkedeki 9.698 şirketimizle Türk lirası cinsinden ihracatımızı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 99,8 oranında artırmamız büyük bir başarı. Türk lirasıyla neredeyse yüzde yüze yakın bir artışla ihracat yapıyor olmamız sevindirici. Bu rakamlar bizi çok güldürüyor.
Milli paramızın dış ticarette kullanılması, endişe duyduğumuz döviz ihtiyacımızı azaltarak döviz kurlarına spekülatif müdahalelerin önlenmesinde değerli bir rol oynayacak, milli paramızla iş yapmak da döviz kurundaki artışı kısmen engelleyecektir. İhracatçılarımızın öngörülebilirliğini sağlayarak cari açığın önüne geçeceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu