Ekonomi

ECB Başkanı Lagarde’den faiz açıklaması!

Lagarde, ECB Yönetim Kurulu Toplantısı’nın üst üste sekizinci kez faiz artırım kararını açıklamasının ardından Frankfurt’ta düzenlediği basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.

Konuşmasına her zamanki gibi para politikası kararlarını okuyarak başlayan Lagarde, ECB Yönetim Konseyi’nin enflasyonu yüzde 2’lik orta vadeli hedefe indirmeyi hedefleyerek bugün üç ana politika faizini 25 baz puan artırdığını yineledi.

ECB’nin enflasyonla ilgili çalışmalarının bitmediğini belirten Lagarde, enflasyonun yüzde 2’lik orta vadeli hedefine zamanında dönmesini sağlamak için Banka’nın ana faiz oranlarının uygun şekilde kısıtlayıcı seviyelerde belirleneceğini ve bu seviyelerde tutulacağını vurguladı. gerekli olduğu sürece seviyeler.

Lagarde, “Bitti mi? Yolculuğu bitirdik mi (enflasyona karşı faiz oranlarını artırdık)? Hayır. Henüz hedefimize gelmedik. Hala gidecek mesafemiz var mı? Evet, daha gidecek çok yolumuz var” dedi. . dedi.

Temelde önemli bir değişiklik olmadıkça Temmuz ayında faiz artırımlarına devam etmelerinin “büyük ihtimalle” olduğunu belirten Lagarde, “Anlayacağınız üzere ara vermeyi düşünmüyoruz” dedi. söz konusu.

Mayıs ayında Euro Bölgesi’nde enflasyonun düşmesini iyiye işaret olarak gören Lagarde, enflasyonun hala çok yüksek olduğunu ve bunun Euro Bölgesi’nde insanları zorladığını söyledi.

Fiyat baskısının yüksek olduğunu vurgulayan Lagarde, “Ücret baskısı (işçi maaş artışları), enflasyonun giderek daha değerli bir itici gücü haline geldi” dedi. değerlendirmesini yaptı.

Bir gazetecinin ECB’nin bundan sonraki planları ve Fed’in faiz artırımını takip edip etmeyeceği sorusuna Lagarde, şu anda enflasyon hedefine ulaşılmadığına dikkat çekerek, “ECB her konsey toplantısında elindeki verileri yeniden değerlendirecek. İşimiz henüz bitmedi. Kararlarımızı verirken verileri izlemeye devam edeceğiz.” o cevapladı.

Christine Lagarde, ECB’nin ekonomik büyüme iddialarının aşağı yönlü revize edildiğini belirterek, ekonomi üzerindeki risklerin henüz bilinmediğini ve kısa vadede daralmanın devam etmesinin beklendiğini sözlerine ekledi.

Temmuz 2022’den bu yana faiz oranları toplam 400 puan artırıldı

ECB, yüksek enflasyonla mücadele kapsamında üç ana politika faizini bugün üst üste sekizinci kez 25 baz puan artırdı.

Banka, yeniden finansman oranını %4’e, mevduat faizini %3,50’ye ve marjinal fonlama faizini %4,25’e yükseltti.

Para piyasaları ağırlıklı olarak 25 baz puanlık faiz artırımlarını fiyatlarken, önceki faiz artırımlarının Euro Bölgesi ekonomisindeki “teknik durgunluk” ile etkisini göstermeye başlamasına rağmen ECB’nin faiz artırımlarına devam etmesi dikkat çekti.

ECB’nin faiz artırım atağı, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranlarını 10 kez üst üste artırmasının ardından faiz artırımlarını askıya alarak politika faizini 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5-5,25’te tutmasının ardından geldi.

ECB, 8. faiz artırım kararıyla Euro Bölgesi’nde geçen ay yüzde 6,1 olan enflasyonun daha da artmasına tepki göstererek, gelecekte daha fazla politika sıkılaştırmasının sinyallerini verdi.

Çekirdek enflasyon

ECB, faiz kararıyla birlikte Euro bölgesi enflasyon ve büyüme iddiasını da yayınladı.

Bankanın enflasyon varsayımı bu yıl için yüzde 5,3’ten yüzde 5,4’e, 2024 için yüzde 2,9’dan yüzde 3’e yükseltildi. 2025 için yüzde 2,2 olarak açıklandı.

Bankanın değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon tahmininin önceki varsayımların üzerinde olması dikkat çekiyor.

Çekirdek enflasyon varsayımı bu yıl için yüzde 4,6’dan yüzde 5,1’e yükseltildi. Gelecek yıl için yüzde 2,5’ten yüzde 3’e, 2025 için yüzde 2,2’den yüzde 2,3’e revize edildi.

ECB ayrıca bu yıl ve gelecek yıl için Euro bölgesi büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti.

Euro Bölgesi ekonomisinin 2023 büyüme tahmini yüzde 1’den yüzde 0,9’a, 2024 yılı için yüzde 1,6’dan yüzde 1,5’e düşürüldü. Öte yandan, Euro Bölgesi’nde Nisan’da yüzde 7 olan yıllık enflasyon, Mayıs’ta yüzde 6,1 oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu