Haber

İsrailli Bakan, Batı Şeria’da Yahudiler için güvenlik bölgeleri oluşturulması çağrısında bulundu

İsrail’in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, hükümete işgal altındaki Batı Şeria’daki Yahudiler için “güvenlik bölgeleri oluşturması” ve zeytin hasadı için bile olsa Filistinlilerin bu bölgelere girmesini yasaklaması çağrısında bulundu.

Bakan Smotrich, Başbakan Binyamin Netanyahu’ya yazdığı ve X sosyal medya platformunda paylaştığı mektupta, Tel Aviv yönetiminin Batı Şeria’da “kabul edilebilir düzeyde güvenlik sağlayamadığını” iddia etti.

Smotrich, “(Yahudi) toplulukları ve yolların çevresinde steril güvenlik alanları oluşturulması ve zeytin hasadı da dahil olmak üzere Arapların bu alanlara girmesinin engellenmesi” çağrısında bulundu.

Aşırı sağcı Bakan, bu tür önlemlerin Yahudi yerleşimcilere yönelik saldırıları önlemek için gerekli olduğunu ve birçok İsraillinin yedek asker olarak işe alınması nedeniyle bu yerleşimlere “bir güvenlik duygusu sağlayacağını” iddia etti.

Öte yandan Times of Israel’e konuşan Smotrich’in sözcüsü, İsrailli Bakan’ın mektubunda “Arap” kelimesini sık sık kullanarak “tüm Arapları değil, Filistinlileri kastettiğini” söyledi.

Yahudi yerleşimci şiddeti artıyor

İsrail’in 1967’de işgal ettiği Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te 690 bin Yahudi yerleşimci yaşıyor.

Uluslararası hukuka göre Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı sayılıyor.

Batı Şeria, İsrail güçlerinin koruması altındaki silahlı Yahudi yerleşimcilerin baskın ve saldırılarına sık sık tanık oluyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun 2022 yılı sonunda iktidara gelen koalisyon hükümetinde kritik pozisyonlara Bezalel Smotrich ve Itamar Ben-Gvir gibi aşırı sağcı isimleri atamasıyla bu saldırılar daha da arttı.

Filistinlilere yönelik ırkçı ve ayrımcı eylem ve açıklamalarıyla tanınan her iki bakan da, uluslararası hukuka aykırı olan bu yerleşim yerlerinde yaşıyor ve Yahudi yerleşimcileri şiddete teşvik etmesiyle biliniyor.

Filistin hükümetine bağlı Ayrım Duvarı ve Yerleşim Birimi ile Çaba Komitesi’nin verdiği bilgiye göre, Yahudi yerleşimcilerin Ekim ayında gerçekleştirdiği saldırılar “rekor” kırdı.

Yahudi yerleşimciler bir ayda Filistinlilere 390 saldırı gerçekleştirirken, saldırılar sonucunda 9 Filistinli hayatını kaybetti.

Ayrıca bu baskınlar nedeniyle yaklaşık 100 aileden oluşan 810 kişilik 9 Bedevi topluluğu da bir yerden bir yere göç etmek zorunda kaldı.

dogansehirajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu