Haber

‘Kadro’ Talebinde Bulunan Bir Ücretli Öğretmen: “Maalesef Ücret, Geçim İçin Yeterli Değil. Artık Ücreti Bir Kenara Bıraktık, Bizler Emekli Olmayı…

Haber: CEYLAN SAĞLAM- Kamera: DURSUN ALKAYA

Özlük hakları ve takım talebinde bulunan Fiyatlı Öğretmenler Derneği üyesi, “Ben ücretli öğretmenim 7 yıldır. Özel sektörde de çalıştım. Maalesef ücret, geçim için yeterli değil. Artık ücreti bir kenara bıraktık, bizler emekli olmayı hayal edemiyoruz. Çünkü sigortamız yarım yatıyor… Buradan Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz, birçok şeyi hallettiği gibi bunu da halledeceğine inanıyoruz” dedi.

Ücretli Öğretmenler Derneği üyeleri, fiyatlı öğretmenlerin özlük hakları ve takım talebinde bulunmak için dün akşam Ankara Ulus’ta Atatürk Heykeli önünde bir araya gelmişti. Primlerinin yarım yattığını belirten öğretmenler, kadrodaki öğretmenler ile aynı hakları istiyor. Ücretli öğretmenler taleplerini ANKA Haber Ajansı’na anlattı.

“HATTA 50 YAŞINDA ARKADAŞLARIMIZ VAR. YILLARCA DEVLETİNE HİZMET ETMİŞLER, YORULMUŞLAR”

Ücretli Öğretmenler Derneği Lideri Levent Atasoy şunları söyledi:

“Bizim gayemiz fiyatlı öğretmenlerin artık takıma alınması. Arkadaşlarımız yıllardır mağdur. Hem özlük haklarının giderilmesini istiyoruz. Hem de muhakkak bir müddet çalışan arkadaşlarımıza ödül olarak takım verilmesini istiyoruz. Bu arkadaşlarımızın yaşları 35, 40 hatta 50 yaşında arkadaşlarımız var. Yıllarca devletine hizmet etmişler, yorulmuşlar. Yani emekleri var. Devletimiz her alanda emek veren meslek sahiplerine takım veriyor. Bu arkadaşlarla birlikte geldik, takım istiyoruz. İnşallah bizim sesimiz başta Cumhurbaşkanı, Ulusal Eğitim Bakanı ve devlet büyüklerimiz tarafından duyulur. Tahlil bulunacağına inanıyoruz.”

“BURADAN SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZA SESLENİYORUZ, BİRÇOK ŞEYİ HALLETTİĞİ ÜZERE BUNU DA HALLEDECEĞİNE İNANIYORUZ”

Okul öncesi ve özel eğitim öğretmeni olduğunu belirten ve kadro talebinde bulunan bir başka eğitimci de şöyle konuştu:

“Sertifikamız ile çalışıyoruz. Ben fiyatlı öğretmenim 7 yıldır. Özel kesimde de çalıştım. Maalesef fiyat geçim için kâfi değil. Artık fiyatı bir kenara bıraktık, bizler emekli olmayı hayal edemiyoruz. Zira sigortamız yarım yatıyor. Hem fiyat yetersiz hem sigorta yetersiz hem de takımlı bir öğretmenin kullandığı imkanların birçoklarını biz kullanamıyoruz. Mesela öğretmen kartımız yok. Otobüslere biz tam basıyoruz, aldığımız o az fiyatla beraber… Birçok öğretmenin kullandığı öğretmen konutundan yararlanamıyoruz, metro kartını kullanamıyoruz ve özel eğitimde çalıştığımız için; olağanda özel eğitimde çalışanlara yüzde 25 fazla fiyat veriliyor. Biz bundan da yararlanamıyoruz. Geçinemiyoruz, her şey çok kıymetli.

Buradan Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz, birçok şeyi hallettiği üzere bunu da halledeceğine inanıyoruz. Evvel Rabbimizden sonra da Cumhurbaşkanımızdan isteğimiz fiyatlı öğretmenlere prim asıllı, 540’ı doldurmuşlara atamasını istiyoruz. KPSS temelli değil. Biz zati yıllarca üçte bir maaş ve yarım sigorta çalıştık ve biz Cumhurbaşkanımızdan bunu talep ediyoruz.”

“KAFE YAPSA CEZA ALIR LAKİN DEVLET TIPKI ŞARTLARDA ÖĞRETMEN ÇALIŞTIRIYOR”

Kadrolu öğretmen olmasına rağmen ücretli öğretmenlere desteğe gelen başka bir öğretmen ise şunları dedi:

“Öğretmenler odası bugün bölünmüş durumda. Şimdiye kadar fiyatlı öğretmen, kontratlı öğretmen, takımlı öğretmen olarak bölünmüşler. Hepimiz birebir sınıflara gidiyoruz, birebir dersleri veriyoruz. Birebir özveriyi harcıyoruz lakin hepimizin garantisi farklı. Bugün ben takımlı bir öğretmenim, bugün fiyatlı öğretmen arkadaşlarıma, fiyatlı olarak vazife yapan, ataması yapılmamış arkadaşlara dayanak vermek için geldim. Zira yaşadıkları zorluğu ve düşünceyi biliyorum. Düşünsenize artık buradaki kafe, personel çalıştırıyor. Emekçisine 20 gün sigorta yatırsa kabahat işler, ceza alır fakat devlet birebir şartlarda öğretmen çalıştırıyor.

“OTUZ ÇOCUĞU, GELECEĞİNİZİ EMANET ETTİĞİNİZ ÖĞRETMENLERİNİZE SİZ GÜVENCE VERMİYORSUNUZ”

Otuz tane çocuğu emanet ettiğiniz, geleceğinizi emanet ettiğiniz öğretmenlerinize siz teminat vermiyorsunuz. Bu en önemli bir sorun. İki, öğretmen sınıfı sahiplenemiyor. Zira garantisi yok ki… O okul ona ilişkin değil ki. O öğretmen dışlanıyor. 10, 20 yıllık fiyatlı öğretmenlik yapıyorsun ancak KPSS’de benden üç soru az yaptı diye o öğretmen yetersiz oluyor. Bu türlü bir adaletsizlik olamaz. Bugün, fiyatlı olarak, kontratlı olarak bölünmüş öğretmenler olarak, bugün bir de başımıza Öğretmen Meslek Kanunu (ÖMK) ile bir arada uzman öğretmen, başöğretmenlik çıkartıldı.  Öğretmeni büsbütün itibarsızlaştırıyor, öğretmenlik büsbütün ayrıştırılıyor ve aslında eğitim parçalanıyor ve buna rağmen biz tüm öğretmenler olarak kontratlı, takımlı, fiyatlı ayırmadan eğitim üzerine emek veren tüm öğretmenler bir ortaya geldiğimiz, eğitime, çocuklarımızın geleceğine sahip çıktığımız oranda daha yararlı işler yapabileceğimize, eğitimi bir adım daha üst çıkartabileceğimize inanıyorum. Bundan kaynaklı öğretmen arkadaşlarım ile beraberim. Umarım kazanacağız…”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu