Haber

Muharrem İnce adaylıktan neden çekildi?

Ülke Partisi Genel Lideri Muharrem İnce, iki aylık kampanyanın ardından cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilme kararı aldı. Sosyal medyada kendisine yöneltilen iddiaları ve hakkında yıpratma kampanyası yürütüldüğünü belirten İnce, yaptığı açıklamada Millet İttifakı’na da atıfta bulundu. İnce, “Seçimi kaybettiklerinde tüm suçu bize atacaklar. Hiçbir mazeretleri olmasın” dedi.

Çekiliş sırasında kendisine oy verenler için başka bir adaya işaret etmeyen İnce, çok sayıda iftiraya maruz kaldığını belirterek, “Görevini yapıyor, milletten para aldı diyenlere sesleniyorum. saray geri alınamaz” ve bu korkaklığı yapanlar: Ben bu kumpaslardan, montajlardan, bu sahte makbuzlardan korkuyorum diyorum. “Çekemez, saraydan para aldı, parayı geri öder mi?” diye soranların olduğunu söyledi.

Muharrem İnce’nin oylarındaki düşüş

Peki İnce’yi çekilme noktasına getiren sebepler sadece bunlar mı? Sahne arkasında neler konuşuluyor?

Seçimden kısa bir süre önce yapılan son anketler, İnce’nin oylarında ciddi bir düşüş olduğunu gösterdi. Konda’nın açıkladığı son kamuoyu araştırmasında İnce dört aday arasında yüzde 2,2 ile son sırada yer aldı. Kampanyalar başladığında gençlerden oy alacağı tahmin edilen İnce’nin oy oranı anketlerde yüzde 9-10’lara kadar çıktı.

Oylardaki bu düşüşün İnce’nin çekilme kararında önemli rol oynadığı öğrenildi.

DW Türkçe’nin edindiği bilgilere göre Muharrem İnce’nin çekilmesine yol açan süreç geçtiğimiz iki gün içinde başladı. İnce hakkında sosyal medyada çeşitli iddialar dolaşırken, ilk olarak Salı günü rahatsızlandığı ve bu nedenle Çarşamba günü programlarını iptal ettiği açıklandı.

İnce’ye yakın kaynakların aktardığına göre İnce, bir süredir anket sonuçlarını değerlendiriyordu. Yaklaşık 1,5 ay önce oyların yüzde 25’ini aldığını iddia eden İnce’nin, oylarındaki önemli düşüş ve ikinci cinsiyette kalma şansının olmaması nedeniyle çekilme kararı aldığı belirtildi.

İnce, daha önce “Kılıçdaroğlu yüzde 48, yüzde 2 oy alsanız ne olacak?” sorusuna “Çıkamam” yanıtını verdi. Edinilen bilgiye göre İnce, son olarak seçimde hedeflediği yüzde 20-25 oyu yakalayamayacağı ve ikinci tura kalamayacağı değerlendirmesini yaptı. parti personeli ile.

Vatan Partisi içinde İnce’nin kararına ilişkin görüş ayrılıkları yaşandı. Bazı partililer, seçime iki gün kala çekilmenin bu konudaki iddiaları doğrulayacağını savunarak bu kararı almamaları gerektiğini söylediler. Bazı parti üyeleri de “Kılıçdaroğlu’nun doğru yolda ilerlediğini ve Vatan Partisi’nin kampanyayı başarılı bir şekilde yürütemediğini” belirterek çekilme kararına destek verdi.

Vatan Partisi barajı geçebilir mi?

İnce, düzenlediği basın toplantısında partisinin Meclis’e girmesi için de her meclisten oy çağrısında bulunarak, “Meclis’te HDP var, CHP listelerinde 77 Saadet, Gelecek ve DEVA üyesi var. AKP de.Atatürkçüler Meclis’te azınlıkta kalacak.Atatürkçüler o Meclis’te olsun’ dedi.

Ancak anketlere göre İnce’nin adaylığının yanı sıra genel başkanı olduğu Ülke Partisi’nde de ciddi bir kan kaybı var. Konda’nın geçtiğimiz günlerde açıkladığı ankete göre Ülke Partisi’nin oyu 1.2’ye düştü. Daha önceki anketlerde yüzde 14’ü aşan partinin bu durumda herhangi bir ittifak içinde olmadığı için meclis dışında kalacağı tahmin ediliyor.

Ülke Partisi’nin Meclis’e milletvekili gönderebilmesi için yüzde 7 barajını açması gerekiyor.

Kim oylanacak?

İnce’nin Ankara’daki açıklaması öncesi parti genel merkezine gelen çok sayıda partili, çekilme kararına tepki gösterdi. Kullanılan oylar geçersiz sayılmayacağı ve Muharrem İnce sandıkta olmaya devam edeceği için birçok partili yeniden İnce’ye oy vereceğini söylerken, bazı partililer sandığa gitmeyecek.

İnce’nin seçmeni için Erdoğan’ı, Kılıçdaroğlu’nu, Ogan’ı göstermediğini söylemesi, partilileri kararlarında serbest bıraktığı yorumlarına yol açtı. Ancak Vatan Partisi’nde yapılan çalışmalara göre oyunun şu anki yarısı Kılıçdaroğlu’na sıcak bakıyor. İnce, Mart ayında yaptığı açıklamada, “Kendim için değil, Türkiye için günü gelince çekilmeyi biliyorum. Kemal Bey lehine çekileceğim” şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Geri çekilme kararını “beklemediklerini” ifade eden CHP’liler, “Adaylıkları ilk açıklandığında oraya giden önemli bir seçmen kitlesi Kılıçdaroğlu ve CHP geri döndü. Yüzde 1’lik bir kitle kaldığını düşünüyoruz. Muharrem İnce kendi seçmenine açık çağrı yapmadığı takdirde o seyircinin büyük bir kısmı da sandığa gidecek, gitmeyeceğini veya boş oy kullanacağını düşünüyoruz” dedi. İnce taraftarlarının “Kılıçdaroğlu’nu ikinci turda vereceğiz” dediğini hatırlatan CHP’li, Kılıçdaroğlu’nun birinci turda kazanması için bir zemin istedi.

Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?

haberyunak.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu