Ekonomi

Merkez Bankası neden faiz indirdi? Uzman nedenini açıkladı

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Develi, Merkez Bankası’nın 50 baz puanlık faiz indirimini değerlendirdi.

İşte Develi’nin açıklamaları;

İŞTE FAİZ DÜŞÜŞÜNÜN NEDENLERİ
Beklentilerde düşüş yaşandı. 50 baz puan indirimi şu şekilde yorumlayabiliriz. Burada depremden bahsetmek lazım… Faizlerin aslında enflasyonla birlikte düşmesi bekleniyordu.

ÖNEMLİ BİR İNDİRİM VAR

İndirim 1 puan mı? Bir tarafta beklentiler vardı. 50 baz puan indirimin uygun olduğunu düşünüyorum. Bu ihtiyatlı bir indirimdir. Şu anda içinde bulunduğumuz riskleri göz önünde bulundurmalıyız. Durumun nereye varacağı tam olarak belli değil. Dünyaya da bakmalıyız; yine de şahin faiz artışları devam etmek üzere. Avrupa Merkez Bankası ve Fed’in telaffuzları, artışların devam edeceği yönünde.

DEPREM BÖLGESİNİN İYİLEŞME SÜRECİNİ HIZLANDIRACAK

Başından beri uygulanan düşük faiz politikası ekonomik aktiviteyi desteklemek içindi. Dünyanın güçlü merkez bankası dışında bir uygulama daha yaparak faiz indirimine gittik. Buradaki amaç büyümekti. Geçen yıl da büyüdük. Şimdilik varsayımlar, yeniden büyüme olacağı yönünde. Buna baktığımda bu politikanın uygun olduğunu söyleyebiliriz.

Öte yandan, şu anda Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 10’una sahip olan bir bölgede bir sarsıntı meydana geldi. Orta ve uzun vadede bunun etkilerini göreceğiz.
Bu bölge aynı zamanda ihracatımızın da yüzde 8’ini gerçekleştiriyor. Bütün bunlardan sonra şunu söylemek yerinde olacaktır; Faizleri aşağı çekmek için bir irade ve kararlılık var. Buradaki temel amaç ekonomik aktiviteyi desteklemektir. Deprem bölgesinin tekrar ayağa kalkabilmesi için üretim yapılması gerekmektedir. Oraya gidebilsin diye düşük faizli sermaye enjekte etmek… Diğer çimento ve demir noktalarda Türkiye esasen cumhurbaşkanı konumunda. Bu karar beyin sarsıntısı bölgesinin iyileşme sürecini hızlandıracaktır.

 

gulyali-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu